Waarom is de SNS-bank gekocht door Nederland?

BANK

Op 1 februari heeft de Nederlandse overheid de SNS-bank gekocht. De bank was eerst een gewoon bedrijf, maar is nu van de overheid. Dat heet nationalisatie’. Waarom heeft de overheid de SNS-bank genationaliseerd?

Het ging niet zo goed met de SNS-bank. In 2006 kocht de bank een bedrijf dat huizen verkoopt. Een vastgoedbedrijf. Eerst verdiende de bank daar heel veel geld mee. Maar in 2008 kwam er een crisis. Huizen verkopen werd heel moeilijk en de bank ging bijna failliet.

De Nederlandse overheid heeft toen heel veel geld (750 miljoen euro) gegeven aan de SNS-bank. Toch had de SNS-bank nog steeds veel problemen en verdiende te weinig geld om winst te maken. Die problemen bleven tot nu.

Minister-president Rutte wilde niet dat de bank geen geld meer heeft. Hij vond de geldproblemen de eigen schuld van de bank. Toch heeft hij de SNS-bank nu gekocht, want veel mensen hebben geld bij die bank staan. Als de bank geen geld meer heeft zijn al die mensen ook hun geld kwijt.

De overheid is nu de eigenaar van de SNS-bank en zorgt dat de bank niet het geld van de mensen verliest. Minister-president Rutte was wel boos op de directeuren van de bank. Die zijn nu ontslagen en krijgen geen geld mee als bedankje (geen vertrekvergoeding).

Bronnen: NRC.nl, metronieuws.nl

Door: Myrthe Reuver, J1E

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s