Voetbalsport slachtoffer van omkoping

DEN HAAG – In Europa zijn  er meer dan 380 voetbalwedstrijden verkocht. Dat meldt Europol maandagochtend in Den Haag.

De onderzoeksorganisatie meldt dat voetbalwedstrijden in Europa op grote schaal worden verkocht. Criminelen zouden in totaal 425 personen hebben omgekocht om voetbalwedstrijden naar hun hand om te zetten.

Het gaat om wedstrijden op verschillende niveaus. Zo zijn er wedstrijden uit de Champions League, WK- en EK-kwalificatie ‘verkocht’ aan de criminelen. Volgens Europol is er 16 miljoen euro verhandeld en hebben de criminelen daarbij ongeveer 8 miljoen euro verdient.

Voor Europol is dit het ‘grootste onderzoek ooit naar matchfixing. De duidelijke uitkomsten hebben een groot probleem voor de integriteit van het voetbal ontdekt .’Ook voegt Europol er aan toe dat dit pas het ‘topje van de ijsberg’ is.

In een reactie op dit bericht meldt Frank Rutten directeur van de Eredivisie het volgende:
“Binnen de voetbalwereld kunnen we omkoping zien als één van de grootste bedreigingen. Het zou bovendien redelijk naïef zijn om te denken dat dit niet in Nederland kan of zou kunnen gebeuren. Ik moet er wel aan toevoegen dat wij nooit enige concrete informatie in die richting hebben ontvangen.”

Helemaal nieuw waren de onthullingen van Europol niet voor Rutten. “Ten dele is het een opsomming van al eerder bekend geworden feiten. Er zijn al eerder wedstrijden op het hoogste niveau genoemd en volgens mij zijn er daarvoor ook al straffen uitgedeeld.”

Door: Sven Rietkerk

Bron: nu.nl, nos.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s