Criminele Rolmodellen

Een rolmodel, volgens het woordenboek iemand die een bepaalde voorbeeldfunctie voor iemand uitoefent. Een geweldige acteur, de buurvrouw die haar ziekte heeft overwonnen, voor iedereen krijgt het woord rolmodel een andere invulling.

Een groep die een duidelijk rolmodel mist, zijn de kleine crimineeltjes. De jochies van een jaar of vijftien met meer op hun kerfstok dan goed voor ze is. Hoe komt dit precies? David Pinto stelt dat mannen tegenwoordig alleen maar ‘mannelijk’ zijn zodra ze een grote bek hebben en een flinke torso. Het mannelijke vinden in verantwoordelijkheid en opkomen voor de zwakkeren in de samenleving bestaat niet meer. Dan ben je een watje. Onzin natuurlijk. Maar dit beeld heeft wel tot gevolg dat de meeste jongeren mannen als Willem Holleeder en Badr Hari als rolmodel gaan zien. Niet bepaald de meest nette mannen die we in Nederland kennen.

Het helpt ook niet, dat niet alleen de jongeren die op het verkeerde pad dreigen te komen deze mannen adoreren. Zelfs de Publieke Omroep heeft er een handje van. Wie kan zich de omstreden discussie nog herinneren toen Holleeder voor het programma College Tour werd uitgenodigd? Een programma waar toch voornamelijk mensen die de status van een rolmodel hebben ‘verdiend’. En alle aandacht dat het ‘glamourpaar’ Estelle en Badr ten deel viel? Blijkbaar krijg je als gewelddadige kickbokser rijke knappe vrouwen en gratis TV-exposure. Welke ‘kansloze’  jongere wil dat nou niet?

Dankzij het gebrek aan een helder beeld wat nou een échte man hoort te zijn en de verheerlijking van gewelddadige mannen, zijn we afgegleden in Nederland. Laten we weer aandacht besteden aan de mannen die het waard zijn.

Bron: Volkskrant

Bron: De Morgen

 

Roeliene Bos

120350

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s