Schieten eenzame buitenbeentjes door?

Afgelopen vrijdag schoot de 20-jarige Adam Lanza op een basisschool in Connecticut 28 mensen dood, waaronder veel jonge kinderen. Hierna pleegde de dader zelfmoord. Amerika is geschokt.

Maar toch is dit niet de eerste ‘schoolshooting’ in Amerika. Enkele jaren geleden doodden twee jongens in Columbine High School ook al leerlingen voordat ze zelfmoord pleegden. Een jarenlang gepeste jongen schoot in 2007 zijn medestudenten neer op de Technische Universiteit Virginia. De RTL geeft een duidelijk overzicht van eerdere, soortgelijke schietpartijen in de VS.

Wat opvalt is dat alle daders eenzame en wat afwijkende jongens lijken te zijn. Vlak na ‘Columbine’ noemden de media de gewelddadige games die de jongens speelden als oorzaak. Sommigen noemden dat de jongens jarenlang gepest waren.

Volgens de NRC past het beeld van de moordenaar in Connecticut bij dit beeld. Lanza was ‘verlegen’, ‘stil’, ‘speelde veel videogames’. Een eenzame jongen met weinig vrienden. Opvallend genoeg wordt er ook genoemd dat de jongen het syndroom van Asperger had.

Hoeveel moeten er nog zo ver komen voordat Amerika snapt dat deze ‘verloren jongens’ geen scherpere wapenwet nodig hebben, maar zorg? Een psycholoog. Of gewoon een vriend.

Advertisements

One thought on “Schieten eenzame buitenbeentjes door?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s