Discriminatie in uitzendbranche

Lunteren – Van grote ethische groepen in Nederland kunnen Antilliaanse mannen het slechts een baan aangeboden krijgen. Marokkanen hebben bijna evenveel kans op een baan als autochtone Nederlanders.

Ook Surinamers en Turken hebben last van discriminatie. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijken autochtone vrouwen het meest in trek te zijn. Het SCP heeft een onderzoek gedaan door 10 verschillende mensen met precies hetzelfde curriculum vitae op sollicitatie te sturen. Vijf vrouwen en vijf mannen met vijf verschillende etnische achtergronden. Allemaal werden ze op een sollicitatiegesprek gevraagd, maar eenmaal daar werd er al snel voorkeur gegeven aan autochtone mensen.

Ondanks dat autochtone mensen meer kans hebben op een baan, heeft de uitzendbranche de laatste tijd veel gedaan om dit probleem terug te dringen. Bij jongeren is het verschil ook erg groot en ook dit komt niet alleen door gebrek aan opleiding of werkervaring. ‘Discriminatie speelt ook een rol’, schrijft het SCP.

Bron: Volkskrant

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s