Stilte

Zaterdagavond 20.45. In de Amsterdam ArenA hangt een indrukwekkende stilte. Niemand praat, fluit of roept iets. Op de boarding is de gebruikelijke reclametekst vervangen door de zin “Zonder respect geen voetbal”. Allemaal voor Richard Nieuwenhuizen.

 De KNVB besloot na aanleiding van de dood van de grensrechter een aantal statements te maken tegen voetbalgeweld. Geen amateurvoetbal, een minuut stilte tijdens alle profvoetbalduels en veel gesprekken over wat er nou veranderd moet worden. Maar hoewel het veel mensen niet opviel, was dit niet het grootste statement van het weekend.  

 Voor aanvang van de wedstrijd onthulde Vak 410 een spandoek met daarop de woorden “De grens is bereikt, stop geweld op het veld”. Een harde kern die komt met een spandoek tegen geweld is eigenlijk het ultieme statement. Veel mensen denken bij een harde kern toch aan gewelddadigheid en vechtpartijen. Als zo’n groep dan met zo’n hard statement als dit komt geeft het aan dat de grens echt bereikt is. Dat het anders moet, dat er verandering moet komen.

En dat maakte voor mij dat niet de KNVB maar Vak 410 het statement van het weekend bracht. Het gaat niet om wat er geschreven stond, maar door wie het wordt gebracht.

Advertisements

2 thoughts on “Stilte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s