Motorrijdende boefjes

Stoere, getatoeëerde mannen, met mouwloze spijkerjacks of leren jassen vol symbolen op Harley-Davidson motoren: de beruchte Hell’s Angels. Deze motorrijdende boefjes hebben lak aan regels en houden hun eigen normen en waarden er op na.

De Hell’s Angels motorclub is opgericht op 17 maart 1948 in San Bernardino, Californië. Een aantal leden had deel uit gemaakt van de 303rd bomb group van de Amerikaanse 8th air force, die bombardementen uitvoerden boven Duitsland. Toen een B-17 Flying Fortress bommenwerper met de bijnaam Hell’s Angels als eerste terug kwam na 25 bombardementsvluchten, nam de hele bomb group deze bijnaam aan. Na de Tweede Wereldoorlog werden veel motorclubs opgericht door veteranen die niet meer wilde integreren in het stijve en in hun ogen bekrompen Amerikaanse leven. Hell’s Angels werd de naam van de motorclub. Deze vleugels zijn terug te vinden in het wapen van de Angels.

De motorclub werd wereldwijd steeds verder uitgebreid. In de jaren 70 werd de Hell’s Angels club in Nederland opgericht. De Amsterdamse Kreidler brommerclub van Willem van Boxtel kreeg eind jaren 60 de naam Hell’s Angels Club. Op 28 oktober 1978 werd de club officieel erkend als Nederlandse chapter van de Hell’s Angels. Nu wordt de Amsterdamse chapter als meest invloedrijke en machtigste chapter in heel Europa beschouwd.

Bron: hells-angels, NOS Dossier Hell’s Angels

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s