Gabber: van sprookje tot donderpreek

Vroeger nog kindvriendelijk. Tegenwoordig zonder vriendelijkheid.
Ruben van der Meer, de knuffelgabber van de jaren 90. Zoals we tegenwoordig spreken over knuffelmarokkaan of knuffelcrimineel. Ruben van der Meer was hét gezicht, wat je voor je zag wanneer je aan een gabber dacht. Hakken en zagen, niet opletten op school, af en toe heel ongenuanceerd het woord ‘tering’ zeggen. Het leek de kinderen niet te beschadigen.

Kinderprogramma Villa Achterwerk, schotelde zelfs sprookjes aan de kinderen voor, waarbij een gabber de hoofdrol vertolkte. Onder de naam ‘Erwassus’ speelde Ruben van der Meer in een legendarisch filmpje waarbij ‘de nieuwe kleren van de keizer’ werd gepersifleerd als ‘de nieuwe aussie van de gabber.’
Kinderen kochten massaal gabber-CD’s en playbackten de liedjes zonder bezwaar op hun basisscholen.

Tegenwoordig lijkt de ouderwetse gabbermuziek te zijn gereïncarneerd en voor een andere doelgroep te zijn bestemd. Het beukende ritme wordt steeds meer één met agressieve hardcore. Er zijn geen kinderen meer die dit vrolijk op een verjaardagsfeestje nadoen. Het zijn boos kijkende, onder anabole steroïde strak staande, agressieve jongvolwassenen. Aan de dansvloer wagen ze zich niet. Liever kijken ze boos toe vanaf de zijkant en imponeren ze graag met hun gevaarlijke verschijning.

Bron: VPRO

Advertisements

One thought on “Gabber: van sprookje tot donderpreek

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s