De emancipatie van de nerd

De televisieserie ‘The Big Bang Theory’ (door fans liefkozend ‘TBBT’ genoemd) is mateloos populair. Verrassend, want wie zijn de hoofdpersonen van deze serie? Geen helden die misdaden oplossen of een populaire, hypersociale vriendengroep. Nee, de vier hoofdpersonages van The Big Bang Theory zijn onvervalste nerds, en hun avonturen bestaan voornamelijk uit hun moeizame sociale leven.
 

De Van Dale zegt over de nerd ‘iemand die graag leert, computert e.d. maar verder opvalt door wereldvreemdheid’.  De vier vrienden uit de serie bevestigen elk stereotype van ‘de nerd’. Ze sparen stripboeken, houden van science-fictionfilms en gamen. Ook hebben de vrienden een typisch ‘nerderige’ baan:  theoretisch natuurkundige. Formules en theorieën onthouden is hun specialiteit. Niet bepaald een baan waar veel mensen over dromen, maar toch zijn de nerds de helden van de serie. Ze weten kleine tegenslagen te overwinnen, en als kijker bewonder je ze.

Nog iets opmerkelijks: de hoofdpersonages zijn er trots op om nerd te zijn. Vooral Sheldon laat geen gelegenheid onbenut om de rest van de wereld ‘ordinary people’ te noemen; vrij vertaald ‘gewone, saaie mensen’.  Op deze manier plaatst ‘TBBT’ dingen als intelligent zijn, houden van aparte dingen en vooral ‘jezelf zijn’ in een nieuw daglicht.

De nerd wordt cool.

Bronnen:                                                                                                       

http://the-big-bang-theory.com/                                                                                                          http://vandale.nl/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s