Alle autisten op één hoop alstublieft!

Om de zoveel jaar maakt Amerikaanse psychologenbond APA een nieuwe editie van het dikke naslagwerk ‘DSM’. Hierin staan beschrijvingen van alle geestelijke stoornissen. Halverwege 2013 moet de nieuwe editie klaar zijn. De ‘oude’ gaat flink op de schop, vooral met betrekking tot autisme. Dit is een aangeboren stoornis waarbij mensen moeite hebben met sociaal contact.

Op dit moment heeft de DSM nog verschillende vormen van autisme: mensen met ‘klassiek autisme’ praten niet en hebben vaak een mentale achterstand. Mensen met het Syndroom van Asperger hebben ook autisme, maar zijn juist vaak erg intelligent. De nieuwe editie van DSM wil alle vormen van autisme nu één diagnose geven.

Aspergers zijn vaak ietwat wereldvreemd. Heel intelligent, maar vaak ook erg gericht op één bepaalde interesse. Ze hebben dus veel gemeen met het stereotype van de niet sociale maar wel hyperintelligente nerd. Eén diagnose voor klassiek autisme en Asperger maakt nuancering moeilijker. Op een forum voor Aspergers staat de reactie ‘Autisme klinkt negatiever dan Asperger’. De kritiek: het is onmogelijk om deze verschillende mensen onder één diagnose te plaatsen.

.. En ik vind het al moeilijk te bevatten dat alle individuen tot hetzelfde etiket ‘mensheid’ behoren. (Maar misschien was dat een ietwat nerdy opmerking..)

Bronnen:  

Aspergerforum    LandelijkNetwerkAutisme                                                                                                                 Autisme Volwassen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s